Zelf grillworst maken

Grillworst is een echte Hollandse klassieker. Wie kan een warme grillworst weerstaan in de rij bij de slager? We eten deze gegrilde worst op brood of als snack. Bij de betere slagers heb je keuze uit diverse smaken. Grillworst met kaas, sate, kipgrillworst en zelfs Italiaanse of Indische grillworst. Zelf grillworst maken is relatief eenvoudig. Vers uit de oven is grillworst een topsnack voor verjaarden en feestjes. Op de barbecue is het een originele toevoeging. Wil jij zelf grillworst maken? Volg dan het onderstaande recept.

Het lekkerste recept voor zelf grillworst maken

Ingrediënten van grillworst

Grillworst wordt gemaakt van varkensvlees. Het bestaat uit een combinatie van varkensvlees en spek. Zowel de varkensnek als varkensschouder zijn prima opties. Uiteraard kan je ook kippenvlees gebruiken. Qua kruiden ben je snel klaar. Er zijn kant en klare kruidenmixen voor grillworst. Deze geven de grillworst zijn kenmerkende smaak en geur. Haal de onderstaande ingrediënten in huis als je grillworst gaat maken:

Vlees in de vleesmolen

Grillworst maken begint met het vermalen van het vlees. Qua structuur is het een redelijk gladde worst, dus zet bij grillworst maken de vleesmolen op de fijne stand. Haal de varkensnek en het spek door de vleesmolen. Zodra de structuur juist is, kun je kruiden en 15 gram colorozozout toevoegen om de houdbaarheid te verbeteren.

Grillworst maken? Experimenteren is mogelijk!

Zoals al eerder aangegeven is dit een redelijk standaard grillworst recept. Natuurlijk kun je grillworst maken die helemaal aansluit op jouw voorkeuren. Je kan experimenteren met kruiden voor een eigen twist. Denk bijvoorbeeld aan sate-grillworst of italiaanse grillworst. Eventueel kan je nog experimenteren met blokjes kaas of andere kruiden. Voeg dit toe na het gebruik van de vleesmolen.

Vul de kunstdarm met vleesmix

Een gemiddelde grillworst heeft een doorsnede van ongeveer 5/6 centimeter. Zelf gebruik ik bij grillworst maken altijd een kunstdarmen. Ik adviseer je om maat 60/80 te gebruiken. Vul de darmen tot je een mooie worst van zo’n 30-40 centimeter heb. Knoop de darm goed dicht en plaats de grillworst 3 uur in de koelkast.

Hoe maak je zelf grillworst met kaas?

HOE VUL JE DE DARM?

Het vullen van de darm blijft altijd een handigheidje, maar zoals altijd is goed gereedschap het halve werk. Met behulp van een elektrische vleesmolen of handige worstenvuller wordt het vullen van de darm een fluitje van een cent. Het basin biedt ruimte voor 3 tot 6 kilo vleesmix. Via de spuitmond vul je de darm geleidelijk met het vlees. Zo bereik je keer op keer het perfecte eindresultaat.  Ben jij op zoek naar de beste worstenvullers? Bekijk hieronder onze aanbevelingen:

Grillworst gaarkoken op 75 graden Celcius

Na 3 uur in de koelkast voelt de grillworst al solide aan. De worst is echter nog rauw. We gaan de worst gaarkoken. Gooi de grillworst (inclusief darm) in een pan / bak water. Houd de temperatuur rond de 75 graden. De grillworst is klaar zodra de kern 70 graden is. Dit meet je met een vleesthermometer. Vervolgens is snel terugkoelen van essentieel belang voor de houdbaarheid. Gooi de warme grillworsten in een bak ijswater.

Zelf grillworst maken recept en ingrediënten

Geef de grillworst smaak in de oven

Tot op heden zit je met een vrij saaie worst. Pas in de oven verandert de worst in een heerlijk vettige en kruidige grillworst. Snijd de darm kapot met een mesje en haal de grillworst uit zijn jasje. Vul een lasagneschaal met de overgebleven kruiden of dry rub. Rol de grillworst nog eens door de kruiden voor extra smaak en een kruidig jasje. Wees niet te enthousiast, want te veel kruiden maakt de grillworst zout. Plaats de grillworst op een ovenrooster en grill hem 10 minuten op 200 graden Celcius.

Darm kopen voor worst maken

Iedere worst wordt omhuld door een natuurlijke darm of kunstdarm. De darm beeft de worst zijn kenmerkende vorm. Maar weinig mensen beseffen dat het ‘velletje’ …

Zelf worst roken

Roken is een eeuwenoude manier om de houdbaarheid van vlees of vis te verbeteren. Bij het roken van vlees ontstaan stoffen met een bacteriedodende werking. Daarnaast geeft de rook het …
worst maken met een machine

Zelf worst maken machine

Zelf worst maken blijft een uitdaging. Dit zit hem vooral in het vullen van de darm. Natuurdarmen zijn glibberig en met de hand moeilijk te …

Waar koop ik colorozozout?

Colorozozout wordt vaak gebruikt binnen de wereld van charcuterie. Het zout heeft een conserverende werking op vleesproducten. Het gebruik van colorozozout verbetert de houdbaarheid van …
Startercultuur kopen voor droge worst

Startercultuur voor worst

Een startercultuur is essentieel bij zelf worst maken en dan met name bij producten die niet gegaard worden. Bij het bewerken van rauw vlees is …
Waar kan ik vloeibaar rookaroma kopen?

Waar liquid smoke kopen?

Liquid smoke is in Nederland beter bekend onder de naam vloeibaar rookararoma. Liquid smoke is dus een vloeibaar middel dat direct een rooksmaak aan voedsel …