Zelf chorizo maken

Chorizo is een van de populairste worsten in de Nederlandse winkels. De oorsprong van Chorizo ligt in regio Extremadura in het westen van Spanje. Deze spaanse worst wordt gekenmerkt door haar grove structuur, rode kleur en pittige smaak. Chorizo kent vooral in Spanje veel varianten. Maar in Nederland kennen we voornamelijk de gedroogde variant. Wil jij zelf Chorizo maken? Bekijk onze uitgebreide instructie.
Hoe maak je zelf spaanse chorizo recept

Ingrediënten van Chorizo

Chorizo bestaat hoofdzakelijk uit grof gemalen varkensvlees. Het is voor de structuur belangrijk dat er voldoende vet in de worst zit. Daarnaast is de paprikapoeder een belangrijk bestanddeel. Het poeder geeft de chorizo haar kenmerkende rode kleur. Wil jij zelf chorizo maken? Zorg dat je deze ingrediënten in huis haalt:

Populaire gerechten met chorizo

Chorizo is al eeuwen een echte smaakmaker in de Spaanse keuken. Inmiddels hebben ook andere landen de spaanse worst omarmd. Gebakken chorizo geeft een gerecht een lekkere bite. Zelf gebruik ik Chorizo regelmatig als vervanger van spek of pancetta. Gebakken chorizo geeft een gerecht direct een goede bite en een intense spicy smaak. Probeer zelf eens een van deze populaire chorizo recepten:

  • Pasta met chorizo, kip, spinazi en courgette
  • Seafood paella met chorizo
  • Risotto met chorizo en champignons
  • Couscous met chorizo en diverse toevoegingen

Zelf Chorizo maken? Bekijk het stappenplan

Chorizo is te koop bij speciaalzaken en de betere supermarkten. Deze worsten uit de supermarkt smaken best oke, maar missen de WOW-factor. Met zelfgemaakte chorizo geef jij je gerecht extra flair. Met zelfgemaakte chorizo op een borreplank verbaas jij vriend en vijand. Wil jij zelf chorizo maken? Bekijk ons uitgebreide stappenplan.
✅ Wat voor vlees gebruik je voor chorizo?

Chorizo wordt gemaakt van varkensvlees. Het is gebruikelijk om de wat vettere stukken zoals de varkensschouder te gebruiken. Is je vlees wat magerder? Dan kan je combineren met bijvoorbeeld spek.

✅ Hoe lang moet mijn chorizo in totaal drogen?

De chorizo moet minimaal 2-3 weken drogen. Dat is afhankelijk van het klimaat van de droogruimte.

✅ Waarom moet ik colorozozout en startercultuur gebruiken in mijn chorizo?

Chorizo is eigenlijk rauw varkensvlees dat minimaal 2 weken gefermenteerd is. Bij dit proces is er altijd botulisme altijd een risico. Door een startercultuur en colorozozout te gebruiken, beperk je de kans op ongewenste bacteriën.


Darm kopen voor worst maken

Iedere worst wordt omhuld door een natuurlijke darm of kunstdarm. De darm beeft de worst zijn kenmerkende vorm. Maar weinig mensen beseffen dat het ‘velletje’ …
Verder Lezen

Zelf worst roken

Roken is een eeuwenoude manier om de houdbaarheid van vlees of vis te verbeteren. Bij het roken van vlees ontstaan stoffen met een bacteriedodende werking. Daarnaast geeft de rook het …
Verder Lezen
worst maken met een machine

Zelf worst maken machine

Zelf worst maken blijft een uitdaging. Dit zit hem vooral in het vullen van de darm. Natuurdarmen zijn glibberig en met de hand moeilijk te …
Verder Lezen

Waar koop ik colorozozout?

Colorozozout wordt vaak gebruikt binnen de wereld van charcuterie. Het zout heeft een conserverende werking op vleesproducten. Het gebruik van colorozozout verbetert de houdbaarheid van …
Verder Lezen
Startercultuur kopen voor droge worst

Startercultuur voor worst

Een startercultuur is essentieel bij zelf worst maken en dan met name bij producten die niet gegaard worden. Bij het bewerken van rauw vlees is …
Verder Lezen
Waar kan ik vloeibaar rookaroma kopen?

Waar liquid smoke kopen?

Liquid smoke is in Nederland beter bekend onder de naam vloeibaar rookararoma. Liquid smoke is dus een vloeibaar middel dat direct een rooksmaak aan voedsel …
Verder Lezen