Zelf worst maken machine

Zelf worst maken blijft een uitdaging. Dit zit hem vooral in het vullen van de darm. Natuurdarmen zijn glibberig en met de hand moeilijk te vullen. Iedereen weet dat bij worst maken machines altijd het verschil maken. Er zijn verschillende tools beschikbaar die het vullen van de darm vereenvoudigen. Maar wat is de beste machine voor jouw worsten? Kies je voor een professionele worstenvuller, een vleesmolen of een van de goedkopere alternatieven. In dit artikel bespreek ik de mogelijkheden en hun voor- en nadelen.
worst maken met een machine

Worst maken met een vleesmolen

Een vleesmolen biedt een goede basis bij het maken van worst. Deze machine vermaalt grove stukken vlees tot gehakt. De meeste machines komen met een vulmond voor worsten. Bij het vullen van de darm gebruik je 2 handen. Ik adviseer je om een elektrische vleesmolen te kopen in plaats van een handmatige.
Zelf worst maken machine

PLUSPUNTEN

– Redelijk betaalbaar
– Multi-inzetbaar in de keuken
– Makkelijk schoon te maken
– Klein van formaat

MINPUNTEN

– Soms luchtbellen in de worst
– Handmatig vlees aanvoeren
– Niet geschikt voor massaproductie

Worst maken met een worstenvuller

Een professionele worstenvuller is zonder twijfel de beste machine bij worst maken. Deze worstvulmachines zijn speciaal ontwikkeld om de darm eenvoudig en zonder luchtbellen te vullen. Ook qua capaciteit wint de worstenvuller het van de vleesmolen. Je kan met gemak 5 kilo vlees kwijt in de worstenmachine.
Welke machine voor zelf worst maken

PLUSPUNTEN

– Eenvoudig in gebruik
– Capaciteit voor 5 kilo vlees
– Bedienbare snelheid
– Geen luchtbellen
– Elke cent waard

MINPUNTEN

– Groot van formaat
– Redelijk prijzig
– Schoonmaken is lastig

Goedkoop alternatief voor een worstenvuller

Voor de meeste mensen is worst maken geen dagelijkse klus. Niet iedereen wil veel geld uitgeven aan een professionele worstenvuller of vleesmolen. Gelukkig is er ook een goedkoop alternatief voor de reguliere worst-maak-machine. Deze kitspuit vul je met vlees en spuit je relatief eenvoudig in de darm. Je bedient de kitspuit op reguliere wijze.
Goedkope machine om worst te maken

PLUSPUNTEN

– Super goedkoop
– Perfect voor amateurkoks
– Eenvoudig op te bergen
– Geschikt voor de vaatwasser

MINPUNTEN

– Capaciteit voor 1 kilo vlees
– Vulmond is klein
– Vullen gaat relatief zwaar

Welke worst machine moet ik kopen?

De hierboven genoemde worsten machines verschillen behoorlijk qua verkoopprijs. Welke worstenvuller past het beste bij jouw eisen en wensen? De elektrische vleesmolen is eigenlijk voor iedereen een veilige keuzen. Naast het maken van worst, kan je deze voor legio andere keukenprojecten gebruiken. Vers gehakt is bijvoorbeeld altijd lekker. Ben jij zelf slager, kok, worstenmaker of fanatieke vleesliefhebber? Dan kan je overwegen om voor een professionele worstenvuller te kiezen. Deze zijn onverslaanbaar in gemak, maar dat voel je ook in je portemonnee. Deze zou ik alleen aanbevelen als je elke maand zelf worst maakt. Ben jij een vleesliefhebber op zoek naar een nieuw eenmalig project? Kies dan voor de kitspuit (mits je geen vleesmolen heb). Deze is ideaal voor mensen met beginnende interesse.

Veelgestelde vragen over worst machines

✅ Waarom kan ik mijn worst niet gewoon met de hand vullen?

Het is vrijwel onmogelijk om een darm met de hand te vullen. Doordat de darm niet compact gevuld wordt, ontstaat er een losse korrelige structuur.

✅ Met wat voor machines kan ik gemakkelijk een worst vullen?

De professionele worstenvuller is de beste optie. Daarnaast zijn er ook vleesmolens met een vulmond voor worsten. Beide gevallen werken prima.

✅ Wat kost een worstenvuller?

Professionele worstenvullers zijn te koop vanaf 100 euro. Elektrische vleesmolens zijn beschikbaar vanaf 60 euro. Vergelijk machines en vind de laagste prijs.


Darm kopen voor worst maken

Iedere worst wordt omhuld door een natuurlijke darm of kunstdarm. De darm beeft de worst zijn kenmerkende vorm. Maar weinig mensen beseffen dat het ‘velletje’ …
Verder Lezen

Zelf worst roken

Roken is een eeuwenoude manier om de houdbaarheid van vlees of vis te verbeteren. Bij het roken van vlees ontstaan stoffen met een bacteriedodende werking. Daarnaast geeft de rook het …
Verder Lezen
worst maken met een machine

Zelf worst maken machine

Zelf worst maken blijft een uitdaging. Dit zit hem vooral in het vullen van de darm. Natuurdarmen zijn glibberig en met de hand moeilijk te …
Verder Lezen

Waar koop ik colorozozout?

Colorozozout wordt vaak gebruikt binnen de wereld van charcuterie. Het zout heeft een conserverende werking op vleesproducten. Het gebruik van colorozozout verbetert de houdbaarheid van …
Verder Lezen
Startercultuur kopen voor droge worst

Startercultuur voor worst

Een startercultuur is essentieel bij zelf worst maken en dan met name bij producten die niet gegaard worden. Bij het bewerken van rauw vlees is …
Verder Lezen
Waar kan ik vloeibaar rookaroma kopen?

Waar liquid smoke kopen?

Liquid smoke is in Nederland beter bekend onder de naam vloeibaar rookararoma. Liquid smoke is dus een vloeibaar middel dat direct een rooksmaak aan voedsel …
Verder Lezen