Zelf pancetta maken

Pancetta is een heerlijk als borrelsnack en geweldig als smaakmaker in allerlei gerechten. Pancetta is gedroogd buikspek van het varken. De smaak is vergelijkbaar met spek, maar dan kruidiger. Hoewel je pancetta gewoon kan kopen in Nederland, is zelf pancetta maken stukken leuker. Zelf pancetta maken is relatief eenvoudig en vereist weinig ervaring. Wil jij binnenkort genieten van zelfgemaakte pancetta? Volg dan het onderstaande recept.

Recept voor zelf pancetta maken

Ingrediënten voor zelfgemaakte pancetta

Pancetta wordt gemaakt van buikspek in combinatie met kruiden. Het bereidingsproces bestaat uit voorbereiden, marineren en drogen. De pancetta moet een aantal weken drogen, dus plan vooruit! Wil jij binnenkort zelf pancetta maken? Haal dan de volgende ingrediënten in huis:

  • 1,5 kilo buikspek
  • 60 gram grof zout
  • 20 gram bruine suiker
  • 4 tenen knoflook
  • 2 eetlepels peperkorrels
  • 1 eetlepel nootmuskaat
  • 1 eetlepel venkel
  • 1 eetlepel kruidnagel
  • 1 middelgrote vacumeerzak
  • 1 vleeshaak

Vermaal de kruiden tot een mooie mix

De eerste week moet het buikspek marineren in de kruiden. Vermaal alle kruiden behalve het zout en de suiker met een vijzel of kruidenmolen. Voeg later de bruine suiker en het zout toe. Bewaar nu 1/4e van de kruidemix voor later. Smeer de pancetta in met de resterende kruidenmix. Schrik niet van de hoeveelheid zout, dit is ook nodig om de houdbaarheid van het vlees te verbeteren. Stop de pancetta vervolgens in de vacuümzak (een ziplockbag is ook mogelijk, maar zorg dat deze zo min mogelijk lucht bevat. Laat de pancetta een week marineren in de koelkast.

Wat is pancetta spek?

Na 1 week de pancetta schoonmaken

Na een week marineren in de koelkast heeft de pancetta zich volgezogen met smaak. Je zal ook zien dat de pancetta al wat vocht heeft verloren. Haal de pancetta uit de vacuümzak en leg hem in een bak met water. Maak met je handen de pancetta goed schoon. Wil je experimenteren? Vervang het water door speciaalbier voor extra smaak. Is de pancetta goed schoon? Maak het vlees zo droog mogelijk met bijvoorbeeld keukenpapier of een theedoek.

Pancetta opnieuw insmeren met kruiden

Zodra de pancetta goed droog is, smeer je hem opnieuw in met de bewaarde kruidenmix. Als het goed is blijft de kruidemix vanzelf plakken. Wanneer nodig kun je het voorzichtig aandrukken met je handen. Als de pancetta volledig bedekt is kun je door naar de laatste stap van zelf pancetta maken. Spies het vlees aan een vleeshaak zodat je het ergens op kan hangen.

Hoe lang duurt zelf pancetta maken?

Pancetta 3 weken laten drogen

Hang de pancetta op in een koude en droge omgeving. Kies een omgeving waar de temperatuur niet boven de 15 graden komt. Een kelder of zolder zijn vaak goede opties. Zorg wel dat de ruime vrij is van vliegen. Als je in een warmer klimaat woont, is het slim om de pancetta in de koelkast te hangen. Zorg altijd dat je een bakje voor het lekkende vocht onder de pancetta plaatst. Als je zelf pancetta maakt, moet je de eerste week goed opletten. Dat is het moment dat de bacteriën vrij spel hebben. Gebruik je neus en ogen. Serieuze schimmelvorming kan je bestrijden met azijn. Na 3 a 4 weken is de pancetta klaar!

Recept voor zelfgemaakte pancetta
✅ Wat voor vlees is pancetta?

Pancetta wordt gemaakt van het buikspek van een varken. Qua structuur doet het denken aan spek. Bij de bereiding wordt veel kruiden gebruikt, dus de smaak is intenser.

✅ Hoe lang moet zelfgemaakte pancetta in totaal drogen?

Pancetta is gedroogd buikspek. Het moet ongeveer 1/3e van zijn gewicht aan vocht verliezen. Meestal gebeurt dat binnen 3 a 4 weken drogen.

✅ Wat moet ik doen als er schimmel ontstaat op mijn pancetta?

Bij zelf pancetta maken is er altijd een kans op schimmelvorming. Je kan schimmels inspuiten met azijn. De zuurwaardes van de azijn zorgen dat de schimmels verdwijnen.

✅ Wat voor kruiden gebruik ik voor pancetta?

Je kan altijd experimenteren met kruiden, maar deze kruiden vormen een goede basis: Peper, zout, bruine suiker, knoflook, nootmuskaat, venkel en kruidnagel.


Darm kopen voor worst maken

Iedere worst wordt omhuld door een natuurlijke darm of kunstdarm. De darm beeft de worst zijn kenmerkende vorm. Maar weinig mensen beseffen dat het ‘velletje’ …
Verder Lezen

Zelf worst roken

Roken is een eeuwenoude manier om de houdbaarheid van vlees of vis te verbeteren. Bij het roken van vlees ontstaan stoffen met een bacteriedodende werking. Daarnaast geeft de rook het …
Verder Lezen
worst maken met een machine

Zelf worst maken machine

Zelf worst maken blijft een uitdaging. Dit zit hem vooral in het vullen van de darm. Natuurdarmen zijn glibberig en met de hand moeilijk te …
Verder Lezen

Waar koop ik colorozozout?

Colorozozout wordt vaak gebruikt binnen de wereld van charcuterie. Het zout heeft een conserverende werking op vleesproducten. Het gebruik van colorozozout verbetert de houdbaarheid van …
Verder Lezen
Startercultuur kopen voor droge worst

Startercultuur voor worst

Een startercultuur is essentieel bij zelf worst maken en dan met name bij producten die niet gegaard worden. Bij het bewerken van rauw vlees is …
Verder Lezen
Waar kan ik vloeibaar rookaroma kopen?

Waar liquid smoke kopen?

Liquid smoke is in Nederland beter bekend onder de naam vloeibaar rookararoma. Liquid smoke is dus een vloeibaar middel dat direct een rooksmaak aan voedsel …
Verder Lezen