Darm kopen voor worst maken

Iedere worst wordt omhuld door een natuurlijke darm of kunstdarm. De darm beeft de worst zijn kenmerkende vorm. Maar weinig mensen beseffen dat het 'velletje' om de worst in veel gevallen echt gemaakt is van varkensdarm of schapendarm. Regelmatig ontvang ik de vraag 'Ik ga zelf worst maken, waar kan ik de darm kopen?'. Er zijn diverse soorten en maten. Bekijk hieronder het aanbod:

Sommige mensen vinden het idee van varkensdarm eten vies. Daarom zijn er ook kunstdarmen beschikbaar. Vraag je eerst af of je een échte darm of een kunstdarm wil. Sommige worstmakers zeggen dat een kunstdarm makkelijker werkt. Zelf vind ik het verschil nihil. Persoonlijk kies ik daarom altijd voor een natuurlijke darm. Dat geeft mij direct een bourgondisch gevoel. Je drinkt toch ook geen wijn uit een plastic mok?

Natuurdarm of kunstdarm kopen?

De natuurlijke darm reageert beter op invloeden van buitenaf. Denk bij droge worst bijvoorbeeld aan het droogproces. De darm laat van nature al de juiste hoeveelheid lucht en vocht door. Dat heeft een mooi geleidelijk droogproces tot gevolg. Het zelfde geldt voor het roken van worst. De natuurlijke darm laat de rook beter door door een kunstdarm. Daardoor krijgt de worst een betere rookkleur en rooksmaak. Kies in het geval van roken dus altijd voor een natuurdarm. Als ik een verse worst bak, krijgt de darm een lekkere structuur en mooie bruining. Ben je van plan de worst te roken? Een natuurlijke darm reageert beter op de rook dan een kunstdarm.

Waar kan ik darm kopen voor het worst maken

Waarom zou ik een kunstdarm kopen?

Toch kan je soms ook kiezen voor een kunstdarm. Een kunstdarm is perfect voor worsten die verder niet meer bewerkt worden. Denk bijvoorbeeld aan het maken van ossenworst. Die kom je zelden tegen in een natuurdarm. Een ander goed voorbeeld is het maken van mortadella. Mortadella worsten zijn over het algemeen groter van formaat. In dat geval kun je ook beter een kunstdarm kopen.

Waar kan ik de darm bestellen?

Je kunt een darm kopen bij de betere slager, maar je kan de darmen ook online bestellen. Een belangrijk aandachtspunt is de maat van de darm, die bepaalt namelijk het formaat van de je worst. De maat wordt aangegeven in milimeter. Bedenk dus goed welke doorsnede jouw eindproduct moet zijn. Een ossenworst is over het algemeen aanzienlijk breder dan bijvoorbeeld een droge worst.

Darm kopen voor worst maken

Iedere worst wordt omhuld door een natuurlijke darm of kunstdarm. De darm beeft de worst zijn kenmerkende vorm. Maar weinig mensen beseffen dat het 'velletje' ...

Zelf worst roken

Roken is een eeuwenoude manier om de houdbaarheid van vlees of vis te verbeteren. Bij het roken van vlees ontstaan stoffen met een bacteriedodende werking. Daarnaast geeft de rook het ...
worst maken met een machine

Zelf worst maken machine

Zelf worst maken blijft een uitdaging. Dit zit hem vooral in het vullen van de darm. Natuurdarmen zijn glibberig en met de hand moeilijk te ...

Waar koop ik colorozozout?

Colorozozout wordt vaak gebruikt binnen de wereld van charcuterie. Het zout heeft een conserverende werking op vleesproducten. Het gebruik van colorozozout verbetert de houdbaarheid van ...
Startercultuur kopen voor droge worst

Startercultuur voor worst

Een startercultuur is essentieel bij zelf worst maken en dan met name bij producten die niet gegaard worden. Bij het bewerken van rauw vlees is ...
Waar kan ik vloeibaar rookaroma kopen?

Waar liquid smoke kopen?

Liquid smoke is in Nederland beter bekend onder de naam vloeibaar rookararoma. Liquid smoke is dus een vloeibaar middel dat direct een rooksmaak aan voedsel ...