Zelf bloedworst maken

Hoewel zelf bloedworst maken vooral iets van vroeger is, zijn er nog steeds mensen die er verzot op zijn. Bloedworst is van oudsher een echte restproduct. Vroeger was gebruikelijk om alles onderdelen van het dier te gebruiken. Nadat het populaire varkensvlees geslacht was, bleef men met minder populaire onderdelen zitten. Daar maakte men dan worst was. Maar wat zit er in bloedworst en uit welke stappen bestaat de bereiding? Met dit bloedworst recept kan iedereen zelf bloedworst maken in zijn eigen keuken.

Hoe maak je bloedworst?

Ingrediënten van bloedworst

Bloedworst maken is eigenlijk een redelijk eenvoudig proces. Toch laten veel mensen zich afschrikken door de ‘vieze’ naam en ingrediënten. Nergens voor nodig natuurlijk. Zelf bloedworst maken is leuk, duurzaam en bourgondisch. Wil jij aan de slag met dit bloedworst recept? Haal dan eerst deze ingrediënten in huis:

Voordat je begint met bloedworst maken

Het maken van bloedworst kan een rommelig werkje zijn. Met een goede voorbereiding voorkom je chaos in de keuken. Snipper de uien. Haal de vette delen van de varkenskop af en snijdt dit in grove dobbelsteentjes. Verwijderd het zwoerd (varkenshuid) en snijdt het resterende spek in kleine blokjes. Zeef het varkensbloed, zodat het vrij is van stukjes. Trek een dag van te voren bouillon van de varkenskop. Meet de kruiden af en zet dit klaar in losse bakjes.

Tip: verkies huid en vet boven vlees

Uit gewoonte zijn we gewend om vaak vetranden van het vlees te verwijderen. Bij bloedworst maken doe je dit juist andersom. Kies juist voor de vette delen zoals huid en spek. Verwijder het echte vlees of snijdt het in hele kleine stukjes. De stukjes vlees worden bij het koken namelijk hard en dat komt het eindproduct niet ten goede.

Wat zijn de ingrediënten van bloedworst?

Voeg het vlees toe aan de bouillon

Zet 1.5 liter bouillon op het vuur in een ruime pan. Voeg het kopvlees en het spek toe aan de bouillon. Bak ondertussen de uien met knoflook in boter. Zodra de uitjes glazig zijn, voeg je deze ook toe aan de bouillon. Laat het geheel minimaal 10 minuten doorkoken. Door het vette vlees begint het geheel al een beetje te binden. Voeg ongeveer 3 / 4 handen broodkruim toe om het verder te dikken.

Bloedworst maken met varkensbloed

Voeg koud varkensbloed toe aan de mix

Als het goed is heb je nu een kleurloze, plakkerige mix van bouillon, vlees en ui. Zorg dat het geheel tegen het kookpunt aan zit en zet dan het vuur tijdelijk uit. Voeg dan in 1x 1500 milliliter varkensbloed toe. Voeg ook 20 gram colorozozout toe. Roer het door de pan. De temperatuur in de pan daalt. Zet voorzichtig opnieuw het vuur aan en verhoog de temperatuur langzaam.

Warmte bindt de bloedworst

Zodra je het bloed verwarmt, begint het geheel te stollen. Ga dus beslist niet in 1x naar het kookpunt, want dan kan je opnieuw beginnen. Tussen de 55 en 65 graden celcius is de stolling perfect. Persoonlijk haal ik de pan altijd wat eerder van het vuur in verband met het doorgaren. De mix is nu klaar, je kan de darm gaan vullen.

Bloedworst maken varkensdarm vullen

HOE VUL JE DE DARM?

Het vullen van de darm blijft altijd een handigheidje, maar zoals altijd is goed gereedschap het halve werk. Met behulp van een elektrische vleesmolen of handige worstenvuller wordt het vullen van de darm een fluitje van een cent. Het basin biedt ruimte voor 3 tot 6 kilo vleesmix. Via de spuitmond vul je de darm geleidelijk met het vlees. Zo bereik je keer op keer het perfecte eindresultaat.  Ben jij op zoek naar de beste worstenvullers? Bekijk hieronder onze aanbevelingen:

Bloedworst 15 minuten pocheren

Vul de varkensdarm met de bloedworst terwijl de mix nog warm is. Knoop de worst goed stevig dicht met een dubbele knoop. Zodra de worsten klaar zijn, gaan we ze pocheren. Doe dit in een grote pan flink zout water. Houd de temperatuur op 70 – 80 graden en kook de worsten ongeveer 15 minuten. Haal de worsten voorzichtig uit de pan en laat ze even drogen op bijvoorbeeld een ovenrooster.

Laat de bloedworst drogen in de koelkast

Plaats de bloedworst in de koelkast zodra hij voldoende is afgekoeld. Het drogen van de bloedworst is essentieel voor een stevige bloedworst. Indien je de bloedworst nog gaat bakken, is 2 dagen drogen voldoende. Wil je de bloedworst als dunne plakken op brood? Laat de worst dan minimaal 7 dagen drogen. Hang de worst op voor het beste droogresultaat. Indien ophangen niet mogelijk is, kan je de worst dagelijks omdraaien.

Lekkere recepten met bloedworst

Bloedworst is bij het grote publiek niet perse geliefd. Toch is er een kleine groep echte liefhebbers. Bloedworst is unieke van smaak, rijk aan voedingsstoffen en een duurzaam product. Maar hoe bereid je bloedworst? Dit zijn een aantal populaire recepten met bloedworst:

  • Bloedworst met appeltjes
  • Hete bliksem met bloedworst
  • Stoofpot met Surinaamse bloedworst
  • English breakfast met black pudding

Darm kopen voor worst maken

Iedere worst wordt omhuld door een natuurlijke darm of kunstdarm. De darm beeft de worst zijn kenmerkende vorm. Maar weinig mensen beseffen dat het ‘velletje’ …

Zelf worst roken

Roken is een eeuwenoude manier om de houdbaarheid van vlees of vis te verbeteren. Bij het roken van vlees ontstaan stoffen met een bacteriedodende werking. Daarnaast geeft de rook het …
worst maken met een machine

Zelf worst maken machine

Zelf worst maken blijft een uitdaging. Dit zit hem vooral in het vullen van de darm. Natuurdarmen zijn glibberig en met de hand moeilijk te …

Waar koop ik colorozozout?

Colorozozout wordt vaak gebruikt binnen de wereld van charcuterie. Het zout heeft een conserverende werking op vleesproducten. Het gebruik van colorozozout verbetert de houdbaarheid van …
Startercultuur kopen voor droge worst

Startercultuur voor worst

Een startercultuur is essentieel bij zelf worst maken en dan met name bij producten die niet gegaard worden. Bij het bewerken van rauw vlees is …
Waar kan ik vloeibaar rookaroma kopen?

Waar liquid smoke kopen?

Liquid smoke is in Nederland beter bekend onder de naam vloeibaar rookararoma. Liquid smoke is dus een vloeibaar middel dat direct een rooksmaak aan voedsel …