Spaanse worst

De Spaanse worst is een bekende en bovenal geliefde delicatesse. Je kent het vast wel, de Spaanse droge worst die aan het plafond hangen te drogen. Dat past natuurlijk typisch bij het Spaanse klimaat, want waar het warm is, is worst beter houdbaar als deze gedroogd is. Spaanse worsten zijn heerlijk om losse plakjes van te eten, maar kunnen ook heel goed in lekkere gerechten verwerkt worden. Denk bijvoorbeeld van pasta met chorizo of meloen met Serrano ham, super lekker!

Hoe maak je zelf spaanse chorizo recept

Zelf chorizo maken

Chorizo is een van de populairste worsten in de Nederlandse winkels. De oorsprong van Chorizo ligt in regio Extremadura in het westen van Spanje. Deze spaanse worst wordt gekenmerkt door haar grove structuur, rode kleur …

Zelf droge worst maken

Droge worst maken werd lang als ouderwets bestempeld, maar is tegenwoordig weer ongekend populair. Droge worst is de ultieme borrelsnack voor echte Bourgondiërs. Gedroogde worst is heerlijk bij bier, wijn of borrel. Denk bijvoorbeeld aan …

Populaire spaanse worsten

Door heel Spanje worden verschillende worsten gemaakt, en daarbij worden ook allerlei bereidingswijzen gebruikt. Een aantal van de bekendste Spaanse worsten zijn de Spaanse worst fuet en Spaanse chorizo. Beide zijn kruidige rode worst uit Spanje en worden gedroogd voordat ze gegeten worden. Spaanse fuet en chorizo zijn ergens wel te vergelijken met de Italiaanse salami, maar hebben natuurlijk wel hun eigen, kenmerkende smaak.

Wat zijn de kenmerkende smaken van Spanje?

De bekende rode Spaanse worst wordt gemaakt van varkensvlees, gemengd met diverse kruiden. Vaak is dit een mix van zout, knoflook, paprikapoeder en meer. Het hele mengsel wordt vervolgens in een darm geperst, waarna de worst moet drogen. Dit kan een hele tijd duren, omdat het product volledig uitgedroogd moet zijn om de juiste structuur te krijgen. Je moet er dus even op wachten, maar dat is het eindproduct helemaal waard!

Recept voor Spaanse worst

Verschillende keurslagers en delicatessewinkels in Nederland verkopen goede en lekkere Spaanse worsten, maar die worst kun je natuurlijk ook zelf maken. Op die manier kun je het vleesmengsel zelf op smaak maken met kruiden en er op die manier je eigen draai aan geven. Hoe maak je Spaanse worst? Begin met een van onze recepten om Spaanse worst te maken en ontdek wat jij lekker vindt. Naarmate je meer worsten maakt, kun je zelf experimenteren met hoeveelheden en verhoudingen.

Zelfs Spaanse worst maken

Er zijn diverse soorten Spaanse worst die je thuis zelf kunt maken. Zo kun je bijvoorbeeld de ingrediënten voor het mengsel afstemmen op het seizoen waarin je deze gaat eten, of voor bepaalde gelegenheden een speciale worst maken. Trakteer vrienden en familie op lekkere zelfgemaakte worst bij de borrel of op een vleesplankje voor (of juist na) het eten. Zelf worst maken is niet alleen leuk om te doen, het levert ook nog eens een lekker resultaat op die je met anderen kunt delen. Bekijk alle recepten voor Spaanse worst en ga direct aan de slag!