Het oude ambacht van paling roken is tegenwoordig bezig met een serieuze opmars. Paling roken is voor veel hobbychefs de ideale mix tussen vissen en barbecueën. Van oudsher was het roken van vis puur bedoelt om de houdbaarheid te verbeteren. Tegenwoordig is paling met die kenmerkende rooksmaak een echte delicatesse. Zelf paling roken is niet moeilijk, zolang je de juiste tools en ingrediënten in huis hebt. In dit recept neem ik je stap voor stap mee door het rookproces.
Ingrediënten voor paling roken
Zoals gezegd is zelf paling roken geen rocket science. De benodigde ingrediënten voor dit recept zijn op één hand te tellen. Zoals altijd begint het bij de kwaliteit van de vis. Haal een verse paling bij een goede visboer. In een landelijke omgeving kun je dikwijls paling direct van de palingvisser kopen. Helemaal top is natuurlijk om zelf een paling te vangen en te bereiden. Daar resterende ingrediënten zijn water en zout. Qua benodigheden heb stalen spiezen en een rookkast, barbecue of smokebox nodig. Zorg dat je de onderstaande boodschappen in huis hebt voordat je van start gaat met het roken van de paling.
BOODSCHAPPEN
1 kg verse paling (schoongemaakt)
200 gram (kosher) zout
3 liter water
BENODIGHEDEN:
Rookkast / Rook BBQ / Smokebox
Grote stalen spiezen
Rookmot