De Italiaanse worst is populair over de hele wereld. Er zijn verschillende soorten Italiaanse worsten, van hardere worsten die bij de borrel gegeten worden tot dikkere zachte worsten die in gerechten verwerkt worden. Wat de worsten gemeen hebben is dat ze vaak goed gekruid zijn en daardoor pittig van smaak. Een voorbeeld van zo’n bekende Italiaanse worst is de beroemde salami. In Nederland eten wij deze worst vaak op brood, maar in Italië zit het meestal verwerkt in gerechten die gegeten worden bij het diner.
Zelf coppa (capocollo) maken
Zelf pancetta maken
Zelf mortadella maken
Zelf salami maken
Zelf droge worst maken
Zelf Italiaanse worsten maken
Dankzij het internet is het tegenwoordig gewoon mogelijk om buitenlandse producten thuis te laten bezorgen. Italiaanse vleeswaren zijn eenvoudig online te bestellen. Worst eten is natuurlijk lekker, maar zelfgemaakte worst eten is niet te evenaren. Voor de echte liefhebbers delen wij hieronder een aantal Italiaanse recepten. Zo kan jij binnenkort van je eigen Italiaanse worst genieten bij de borrel.
Populaire Italiaanse worsten
In Italië wordt worst vaak gegeten als een soort voorgerecht, namelijk de antipasti. Als je in een Italiaans restaurant bent geweest is het je vast opgevallen dat in deze gerechten vaak weel worst zit verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan meloen met parmaham, carpaccio of het welbekende vleesplankje met Italiaanse droge worst. Het leuke daaraan is dat er veel verschillende soorten worst bij elkaar liggen, waardoor je een goed idee krijgt van de smaken van Italië. Iedere regio in Italië staat namelijk bekend om zijn eigen worst. Ze hebben een unieke bereidingswijze en maken er andere gerechten van.
Zelf Italiaanse worst maken
Je kunt in gecertificeerde slagerszaken en Italiaanse winkels in Nederland hele lekkere Italiaanse worst kopen, maar je kunt natuurlijk ook zelf Italiaanse worst maken. Er zijn veel verschillende soorten worsten omdat iedere regio dus andere worst maakt, of juist dezelfde worst op een andere manier bereidt. Zo zijn er verschillende Italiaanse salami soorten, omdat de regio’s er verschillende bereidingswijzen op nahouden. Op onze site is te vinden hoe je deze pittige Italiaanse worst zelf kunt maken, zodat je altijd verse Italiaanse worst in huis hebt!
Worsten met kenmerkende Italiaanse ingrediënten
Vaak maak je Italiaanse worst met kruiden en knoflook, om het die echte kruidige smaak te geven. Vooral Italiaanse salami staat bekend om de aanwezigheid van knoflook. Ook de mortadella (iets minder bekend) bevat een flink teentje knoflook. Daarnaast wordt worst uit Italië over het algemeen vaak gemaakt van varkensvlees. De worst wordt gezouten en vervolgens langere tijd gedroogd.
Hoe kan je Italiaanse worst maken?
Als je op zoek bent naar een recept voor Italiaanse worst ben je op de juiste plek. Wij leren je precies wat je moet doen om de lekkerste worst zelf thuis te maken, welke ingrediënten en apparatuur je hiervoor nodig hebt en hoe je deze moet gebruiken. Zo maak je in een handomdraai zelf de echte Italiaanse salami, Prosciutto di Parma, Bresaola en Pancetta om te serveren tijdens een borrel, te verwerken in een gerecht of om gewoon tussendoor van te genieten.
Dat verschilt natuurlijk per worst en het aanbod is enorm, maar de Italianen worden vooral geroemd om hun varkensworsten. Denk bijvoorbeeld aan Salami.
Italiaanse vleeswaren zijn behoorlijk kruidig van smaak. Kruiden zoals knoflook, paprika, peper, nootmuskaat en venkel vindt je regelmatig terug.
Dankzij het gecontroleerde droogproces worden de worsten langer houdbaar. Daardoor kun je ze bijvoorbeeld ook buiten de koelkast bewaren. Italiaanse worst kun je zeker 4 weken bewaren.