Chorizo is een van de populairste worsten in de Nederlandse winkels. De oorsprong van Chorizo ligt in regio Extremadura in het westen van Spanje. Deze spaanse worst wordt gekenmerkt door haar grove structuur, rode kleur en pittige smaak. Chorizo kent vooral in Spanje veel varianten. Maar in Nederland kennen we voornamelijk de gedroogde variant. Wil jij zelf Chorizo maken? Bekijk onze uitgebreide instructie.
Ingrediënten van Chorizo
Chorizo bestaat hoofdzakelijk uit grof gemalen varkensvlees. Het is voor de structuur belangrijk dat er voldoende vet in de worst zit. Daarnaast is de paprikapoeder een belangrijk bestanddeel. Het poeder geeft de chorizo haar kenmerkende rode kleur. Wil jij zelf chorizo maken? Zorg dat je deze ingrediënten in huis haalt:
BOODSCHAPPEN
500 gram varkensvlees
60 ml appelazijn of witte azijn
2 el chili poeder
1 el pittige paprikapoeder
1 el komijn
1 el suiker,
1 tl gemalen oregano
1 el zout
2 teentjes fijngehakte knoflook
1 el olijfolie
10 gram colorozozout
4 gram startercultuur + 2 gram dextrose
Populaire gerechten met chorizo
Chorizo is al eeuwen een echte smaakmaker in de Spaanse keuken. Inmiddels hebben ook andere landen de spaanse worst omarmd. Gebakken chorizo geeft een gerecht een lekkere bite. Zelf gebruik ik Chorizo regelmatig als vervanger van spek of pancetta. Gebakken chorizo geeft een gerecht direct een goede bite en een intense spicy smaak. Probeer zelf eens een van deze populaire chorizo recepten:
- Pasta met chorizo, kip, spinazi en courgette
- Seafood paella met chorizo
- Risotto met chorizo en champignons
- Couscous met chorizo en diverse toevoegingen
Zelf Chorizo maken? Bekijk het stappenplan
Chorizo is te koop bij speciaalzaken en de betere supermarkten. Deze worsten uit de supermarkt smaken best oke, maar missen de WOW-factor. Met zelfgemaakte chorizo geef jij je gerecht extra flair. Met zelfgemaakte chorizo op een borreplank verbaas jij vriend en vijand. Wil jij zelf chorizo maken? Bekijk ons uitgebreide stappenplan.
Gebruik deze producten bij dit recept:
-
Heyde Hoeve Boston Butt (2250 g)
€36,95 + WINKELMANDJE -
Heyde Hoeve Halve Varkensnek (900 g)
€15,39 + WINKELMANDJE -
Heyde Hoeve Varkensnek (1900 g)
€32,39 + WINKELMANDJE -
Heyde Hoeve Worstvlees (800 g)
€10,95 + WINKELMANDJE -
Iberico Buikspek met zwoerd (1000 g)
€18,99 + WINKELMANDJE -
Livar Buikspek zonder zwoerd (1600 g)
€28,69 + WINKELMANDJE -
Livar Procureur zonder been (1300 g)
€32,49 + WINKELMANDJE -
Livar Procureurlapjes (300 g)
€7,49 + WINKELMANDJE
Darm kopen voor worst maken
Iedere worst wordt omhuld door een natuurlijke darm of kunstdarm. De darm beeft de worst zijn kenmerkende vorm. Maar weinig mensen beseffen dat het ‘velletje’ …
Zelf worst roken
Roken is een eeuwenoude manier om de houdbaarheid van vlees of vis te verbeteren. Bij het roken van vlees ontstaan stoffen met een bacteriedodende werking. Daarnaast geeft de rook het …
Zelf worst maken machine
Zelf worst maken blijft een uitdaging. Dit zit hem vooral in het vullen van de darm. Natuurdarmen zijn glibberig en met de hand moeilijk te …
Waar koop ik colorozozout?
Colorozozout wordt vaak gebruikt binnen de wereld van charcuterie. Het zout heeft een conserverende werking op vleesproducten. Het gebruik van colorozozout verbetert de houdbaarheid van …
Startercultuur voor worst
Een startercultuur is essentieel bij zelf worst maken en dan met name bij producten die niet gegaard worden. Bij het bewerken van rauw vlees is …
Waar liquid smoke kopen?
Liquid smoke is in Nederland beter bekend onder de naam vloeibaar rookararoma. Liquid smoke is dus een vloeibaar middel dat direct een rooksmaak aan voedsel …