Ingrediënten van mortadella
Mortadella maken is niet moeilijk, maar wel een tijdrovend klusje. Zoals altijd is een goede voorbereiding het halve werk. Wil jij binnenkort genieten van een heerlijk mediteraans broodje met mortadella uit eigen keuken? moratdella? Zorg dan dat je deze ingrediënten in huis haalt:
BOODSCHAPPEN
500 gram varkensvlees
100 gram zacht varkensvet
100 gram spek
2 tenen knoflook
1 eetlepel verse gember
1 eetlepel gemalen peper
1 handje pistachenoten
20 gram colorozozout + 2 gram dextrose
50 mililiter rode wijn (bevroren)
10 gram bloem
Grote kunstdarm
100 gram ijsblokjes
Voordat je begint met mortadella maken
We werken met rauw varkensvlees. Zorg dat je altijd met koude producten werkt. Dat vermindert de ontwikkeling van bacteriën. Leg het vlees kort van te voren in de vriezer zodat het net niet bevroren is tijdens de bewerking. Plaats indien mogelijk ook messen, snijplanken en kommen in de koelkast. Zorg voor een complete mise en place voordat je van start gaat. Hoe sneller je te werk gaat, hoe minder bacteriën zich ontwikkelen.
Haal het varkensvlees door de gehaktmolen
Haal het varkensvlees uit de vriezer zodra het bijna bevroren is. Snijd het vlees in werkbare stukken en gooi het door de gehaktmolen op de grove stand. Gebruik een koude metalen kom om het gehakt op te vangen. Voeg de startercultuur toe aan het gehaktmengsel en meng het voorzichtig door elkaar. In dit geval is het een combinatie van 20 gram colorozozout en 2 gram dextrose. Je kan online professionele starterculturen bestellen, maar de werking is hetzelfde. Zet de metalen kom 20 minuten in de vriezer. Haal het grove gehakt nogmaals door de gehaktmolen, dit keer op een fijne stand.
Gooi het gehaktmengsel in de keukenmachine
Mortadella bestaat uit een gladde structuur in combinatie met grove stukken spek. Gooi het gehaktmengsel in de keukenmachine met het reguliere mes. Gooi ook 20 mililiter bevroren rode wijn in de keukenmachine. De rode wijn geeft de mortadella een mooie kleur. Voeg ook de knoflook, gember en bloem toe. Activeer de keukenmachine en maal het gehakt tot een gladde mix. Je kan de structuur beïnvloeden door af en toe een scheutje ijswater toe te voegen. Het eindresultaat moet een soort slushpuppy-achtige-vleesmix zijn.
Voeg pistachenoten, peper en varkensvet toe
Stop de keukenmachine zodra de structuur naar wens is. Voeg de pistachenoten, peperkorrels en het zachte varkensvet toe. Je wil dat deze ingrediënten zichtbaar blijven in de worst. De combinatie van witte en groene vlakken geven de mortadella zijn kenmerkende uiterlijk. Zet de keukenmachine dus beslist niet meer aan.
Mortadella maak je met een grote kunstdarm
Over het algemeen is mortadella een redelijk grote worst. In Italië zijn exemplaren met een diameter van 30 centimeter geen uitzondering (Google ze maar eens!). Wil je zelf mortadella maken? Kies dan voor een kunstdarm van minimaal 10 centimeter breed. Kunstdarmen kun je eenvoudig online bestellen. Heb je geen kunstdarmen in huis of mis je de handigheid? Eventueel kan je mortadella maken in een eenvoudige cakevorm. Het resultaat oogt anders, maar smaakt hetzelfde.
HOE VUL JE DE DARM?
Het vullen van de darm blijft altijd een handigheidje, maar zoals altijd is goed gereedschap het halve werk. Met behulp van een elektrische vleesmolen of handige worstenvuller wordt het vullen van de darm een fluitje van een cent. Het basin biedt ruimte voor 3 tot 6 kilo vleesmix. Via de spuitmond vul je de darm geleidelijk met het vlees. Zo bereik je keer op keer het perfecte eindresultaat. Ben jij op zoek naar de beste worstenvullers? Bekijk hieronder onze aanbevelingen:
Mortadella opknopen voor extra stevigheid
De darm is nu gevuld met de vleesmix. Het varkensvlees is momenteel nog rauw, dus we zullen de mortadella moeten garen. Dat gebeurt in een oven, maar eerst moeten we de mortadella opknopen met slagerstouw. Het opknopen is nodig om de mortadella veilig op te hangen. Het opknopen is een handigheidje. Deze youtube video is erg leerzaam.
Gaar de mortadella 7 uur op 80 graden
Hang de mortadella in de oven. Zorg dat de mortadella ‘vrij’ hangt en dus niet nog de bodem of zijkanten van de oven raakt. Plaats onder de mortadella een ovenschaal met een laagje water. We gaan de mortadella 7 uur lang garen op 80 graden celcius. Haal de mortadella na 7 uur uit de oven en koel hem terug in ijswater. Plaats de mortadella in de koelkast zodra hij koud genoeg is. Laat de mortadella altijd even rusten voordat je hem aansnijdt.
Gebruik deze producten bij dit recept:
-
Heyde Hoeve Boston Butt (2250 g)
€36,95 + WINKELMANDJE -
Heyde Hoeve Halve Varkensnek (900 g)
€15,39 + WINKELMANDJE -
Heyde Hoeve Varkensnek (1900 g)
€32,39 + WINKELMANDJE -
Heyde Hoeve Worstvlees (800 g)
€10,95 + WINKELMANDJE -
Iberico Buikspek met zwoerd (1000 g)
€18,99 + WINKELMANDJE -
Livar Buikspek zonder zwoerd (1600 g)
€28,69 + WINKELMANDJE -
Livar Procureur zonder been (1300 g)
€32,49 + WINKELMANDJE -
Livar Procureurlapjes (300 g)
€7,49 + WINKELMANDJE