Ingrediënten van Amsterdamse ossenworst
Amsterdamse ossenworst werd vroeger gemaakt van – je verwacht het niet – de os. Het werd populair door de joden, die geen varkensvlees mochten eten. In tegenstelling tot de meeste worsten bevat de ossenworst rundvlees in plaats van varkensvlees. Tegenwoordig wordt het gemaakt van de koe. Wil jij thuis zelf ossenworst maken? Haal dan de onderstaande ingrediënten in huis:
Welk vlees gebruik ik voor ossenworst?
Wat mij betreft maakt het niet zoveel uit of je voor ossenvlees of regulier rundvlees kiest. Zelf probeer ik altijd een stuk vlees te kiezen waar nog een aardige hoeveelheid vet op zit. Vet zorgt namelijk voor een stevige en smaakvolle worst. Ossenworst wordt ook gekenmerkt door het rode vlees met witte vetpuntjes. Normaal gesproken zorgt varkensvet voor deze puntjes, maar dat zou in dit geval vloeken in de kerk zijn. Dit zijn voorbeelden van rundvlees met iets meer vet: runderriblap, sukadelap of doorregen runderlap. Natuurlijk kan je ook gewoon je slager om advies vragen.
HOE VUL JE DE DARM?
Het vullen van de darm blijft altijd een handigheidje. Je bent aangewezen op een van de onderstaand hulptools. Je kan kiezen voor een handmatige of elektrische vleesmolen. Vaak komen deze met een spuitmond om worsten te vullen. Daarnaast zijn er speciale worstenvullers. Deze voorkomt luchtbullen en het vullen is kinderlijk eenvoudig. Voor de hobbykok is er ook een goedkoper alternatief. De onderstaande kitspuit kan je vullen met de vleesmix om vervolgens de worst te vullen.
Hoe maak je zelf ossenworst?
Ossenworst roken of niet?
In de tijd dat er nog geen koelkasten waren, werd ossenworst gerookt om de houdbaarheid te verbeteren. Daardoor zijn is de traditionele ossenworst eerder bruin dan rood (zie foto). Je rookt de ossenworst ongeveer 8 uur. De temperatuur mag niet boven 25 graden komen. Ik adviseer je om bij het roken een natuurlijke darm te gebruiken. Tegenwoordig is de houdbaarheid minder van belang. Daarom laten de meeste worstmakers het roken inmiddels achterwegen. In dat geval gaat het om rauw vlees. Denk daarom altijd goed aan de hygiëne als je zelf ossenworst maakt. Houd het vlees en de materialen zo koud mogelijk. Plaats het vlees tussentijds terug in de koelkast. Persoonlijk vind ik een kunstdarm prettiger bij een niet gerookte ossenworst.