Pancetta is een heerlijk als borrelsnack en geweldig als smaakmaker in allerlei gerechten. Pancetta is gedroogd buikspek van het varken. De smaak is vergelijkbaar met spek, maar dan kruidiger. Hoewel je pancetta gewoon kan kopen in Nederland, is zelf pancetta maken stukken leuker. Zelf pancetta maken is relatief eenvoudig en vereist weinig ervaring. Wil jij binnenkort genieten van zelfgemaakte pancetta? Volg dan het onderstaande recept.
Ingrediënten voor zelfgemaakte pancetta
Pancetta wordt gemaakt van buikspek in combinatie met kruiden. Het bereidingsproces bestaat uit voorbereiden, marineren en drogen. De pancetta moet een aantal weken drogen, dus plan vooruit! Wil jij binnenkort zelf pancetta maken? Haal dan de volgende ingrediënten in huis:
Vermaal de kruiden tot een mooie mix
De eerste week moet het buikspek marineren in de kruiden. Vermaal alle kruiden behalve het zout en de suiker met een vijzel of kruidenmolen. Voeg later de bruine suiker en het zout toe. Bewaar nu 1/4e van de kruidemix voor later. Smeer de pancetta in met de resterende kruidenmix. Schrik niet van de hoeveelheid zout, dit is ook nodig om de houdbaarheid van het vlees te verbeteren. Stop de pancetta vervolgens in de vacuümzak (een ziplockbag is ook mogelijk, maar zorg dat deze zo min mogelijk lucht bevat. Laat de pancetta een week marineren in de koelkast.
Na 1 week de pancetta schoonmaken
Na een week marineren in de koelkast heeft de pancetta zich volgezogen met smaak. Je zal ook zien dat de pancetta al wat vocht heeft verloren. Haal de pancetta uit de vacuümzak en leg hem in een bak met water. Maak met je handen de pancetta goed schoon. Wil je experimenteren? Vervang het water door speciaalbier voor extra smaak. Is de pancetta goed schoon? Maak het vlees zo droog mogelijk met bijvoorbeeld keukenpapier of een theedoek.
Pancetta opnieuw insmeren met kruiden
Zodra de pancetta goed droog is, smeer je hem opnieuw in met de bewaarde kruidenmix. Als het goed is blijft de kruidemix vanzelf plakken. Wanneer nodig kun je het voorzichtig aandrukken met je handen. Als de pancetta volledig bedekt is kun je door naar de laatste stap van zelf pancetta maken. Spies het vlees aan een vleeshaak zodat je het ergens op kan hangen.
Pancetta 3 weken laten drogen
Hang de pancetta op in een koude en droge omgeving. Kies een omgeving waar de temperatuur niet boven de 15 graden komt. Een kelder of zolder zijn vaak goede opties. Zorg wel dat de ruime vrij is van vliegen. Als je in een warmer klimaat woont, is het slim om de pancetta in de koelkast te hangen. Zorg altijd dat je een bakje voor het lekkende vocht onder de pancetta plaatst. Als je zelf pancetta maakt, moet je de eerste week goed opletten. Dat is het moment dat de bacteriën vrij spel hebben. Gebruik je neus en ogen. Serieuze schimmelvorming kan je bestrijden met azijn. Na 3 a 4 weken is de pancetta klaar!
Gebruik deze producten bij dit recept:
-
Heyde Hoeve Boston Butt (2250 g)
€36,95 + WINKELMANDJE -
Heyde Hoeve Halve Varkensnek (900 g)
€15,39 + WINKELMANDJE -
Heyde Hoeve Varkensnek (1900 g)
€32,39 + WINKELMANDJE -
Heyde Hoeve Worstvlees (800 g)
€10,95 + WINKELMANDJE -
Iberico Buikspek met zwoerd (1000 g)
€18,99 + WINKELMANDJE -
Livar Buikspek zonder zwoerd (1600 g)
€28,69 + WINKELMANDJE -
Livar Procureur zonder been (1300 g)
€32,49 + WINKELMANDJE -
Livar Procureurlapjes (300 g)
€7,49 + WINKELMANDJE