Zelf salami maken is een leuke uitdaging voor de hobbykok. Salami is een van de meest gegeten worsten in Nederland. Over de oorsprong van Salami is niet iedereen het eens. Er worst gesproken over Italie, Duitsland, Spanje of Hongarije. Het woord ‘Salami’ is in ieder geval Italiaans en betekent ‘gezout vlees’. Voor het gemak gaan we er dan ook vanuit dat Salami van origine een Italiaanse worst is. Salami is een gedroogde worst en is over de hele wereld bekend. Zo is salami in Amerika beter bekent als Pepperoni. Salami is een gedroogde varkensworst met een vettige structuur. Het uiterlijk is dieprood afgewisseld met kleine witte vetjes. Qua smaak overheerst knoflook. Wil jij zelf Salami maken? Bekijk onze uitgebreide instructie.
Ingrediënten van Salami
Salami bestaat voor 80% uit mager varkensvlees. Het is voor de structuur belangrijk dat er voldoende vet in de worst zit. Buikspek is een prima optie. Paprikapoeder en bietensap geven de salami zijn knalrode kleur. Verder bepalen ui, peper, ansjovis, azijn en natuurlijk knoflook de smaak. Wil jij zelf salami maken? Zorg dat je deze ingrediënten in huis haalt:- 800 gram varkensvlees
- 200 gram varkensvet
- 1 gesnipperde ui
- 15 gram colorozzozout
- 1 eetlepel zwarte peper
- 1 eetlepel knoflook
- 1 eetlepel cayenne peper
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel chilipeper
- 5 ansjovisjes
- Kunstdarm
- 5 gram startercultuur + 2 gram dextrose
- Worstenvuller
Zo maak je zelf salami
Zodra je alle ingrediënten in huis heb, kun je beginnen. Het eerder genoemde salami recept is slechts een richtlijn. Wees er zeker van dat je zelf je zintuigen gebruikt bij het mengen van de kruiden. Experimenten kan altijd. Een pepersalami of truffelsalami maak je op nagenoeg dezelfde manier. Draai het varkensvlees en vet door de grove vleesmolen. Voeg de gesnipperde ui toe met de hand en mix de de kruiden door het gehakt. Vervolgens kun je de darm vullen met de vleesmix.
Verbeter de houdbaarheid van je salami
Salami is in feite gedroogd varkensvlees. Tijdens het droogproces hebben bacteriën vrij spel. Daarom is het heel belangrijk dat je aandacht besteed aan de houdbaarheid van je salami. Dat doe door een startercultuur en dextrose toe te voegen. Deze combinatie versnellen het fermentatieproces, wat de houdbaarheid verbeterd. Gebruik daarnaast ook ongeveer 15 gram colorozzozout. Het zout geeft de salami zijn kenmerkende dieprode kleur.
HOE VUL JE DE DARM?
Het vullen van de darm blijft altijd een handigheidje. Je bent aangewezen op een van de onderstaand hulptools. Je kan kiezen voor een handmatige of elektrische vleesmolen. Vaak komen deze met een spuitmond om worsten te vullen. Daarnaast zijn er speciale worstenvullers. Deze voorkomt luchtbullen en het vullen is kinderlijk eenvoudig. Voor de hobbykok is er ook een goedkoper alternatief. De onderstaande kitspuit kan je vullen met de vleesmix om vervolgens de worst te vullen.
Populaire recepten met salami
Salami is bekend over de hele wereld. Het zal je dan ook niet verbazen dat salami in diverse landen terugvindt op het menu. Salami geeft een gerecht direct de kenmerkende smaak van gedroogd vlees en mediteraanse kruiden. De knoflook zorgt voor een gedurfde smaak. Ben jij op zoek naar lekkere gerechten met salami? Denk dan bijvoorbeeld aan:
- Heerlijke pasta variaties met tomaat en salami
- Gegrilde mediterraanse groenten met salami topping.
- Stoere borrelplank met zelfgemaakte salami, ham en kaas.
- Niet te vergeten natuurlijk pizza salami!
Zelf salami maken? Bekijk het stappenplan
Salami is te koop bij iedere supermarkt. Voor goede salami’s kun je een speciaalzaak bezoeken. Deze worsten uit de supermarkt smaken best oke, maar missen de WOW-factor. Met zelfgemaakte salami geef jij je gerecht extra flair. Met zelfgemaakte salami op een borreplank verbaas jij vriend en vijand. Wil jij zelf salami maken? Bekijk ons uitgebreide stappenplan.