Ingrediënten van sucuk
BOODSCHAPPEN
700 gram rundvlees
300 gram lamsvlees (optioneel)
20 gram zout
2 eetlepels knoflook
2 eetlepels komijn
1 eetlepel sumak
1 eetlepel paprikapoeder
1 eetlepel gemalen rode pepers
Startercultuur (yoghurt + dextrose)
Kunstdarm of natuurdarm
Voordat je begint met sucuk maken
Je gaat werken met rauwe materialen, dus houd altijd de hygiëne in het achterhoofd. Zorg dat je producten en keukengerei koud is. Leg het vlees een uurtje in de vriezer, zodat het net niet bevroren is bij het verwerken (zie afbeelding). Zorg ook voor koude snijdplanken, messen en kommen. Het is altijd mogelijk om het vlees tussentijds opnieuw te koelen.
Haal het vlees door de vleesmolen
Sucuk is een turkse worst met een fijne structuur. De worst is van binnen relatief glad en solide. Daarom gebruiken we vandaag de vleesmolen op de gemiddelde of fijne stand. Gooi het (net niet bevroren) vlees in de gehaktmolen. Zodra het vlees de juiste structuur heeft, kun je de kruiden en de startercultuur toevoegen. Meng de kruiden en het gehakt stevig met je handen.
Waarom is de startercultuur belangrijk?
De startercultuur is iets wat veel amateurkoks onnodig afschrikt. Sucuk is een worst die na de bereiding minimaal 4 weken moet drogen. Tussentijds wordt het vlees niet gegaard. Tijdens het drogen zijn bacteriën altijd een risico. Het toevoegen van een startercultuur heeft een positieve invloed het fermentatieproces. De worst wordt beter houdbaar en je verkleint de kans op maagklachten.
HOE VUL JE DE DARM?
Het vullen van de darm blijft altijd een handigheidje, maar zoals altijd is goed gereedschap het halve werk. Met behulp van een elektrische vleesmolen of handige worstenvuller wordt het vullen van de darm een fluitje van een cent. Het basin biedt ruimte voor 3 tot 6 kilo vleesmix. Via de spuitmond vul je de darm geleidelijk met het vlees. Zo bereik je keer op keer het perfecte eindresultaat. Ben jij op zoek naar de beste worstenvullers? Bekijk hieronder onze aanbevelingen:
Sucuk worsten drogen
Zodra je de natuurdarm of kunstdarm heb gevuld, kun je de worsten drogen. Het droogproces duurt – afhankelijk van de omstandigheden – minimaal 3 weken. Voor het beste eindresultaat moet je de worst ophangen op een droge en koude plek. Als je geen speciale droogkast heb, is bijvoorbeeld een kelder een goede optie. Houd de worst de komende tijd goed in de gaten. Vooral in de eerste 2 weken is er risico op schimmelvorming. Vanaf de vierde week kun je de worst beoordelen en aansnijden zodra deze naar wens is.