Startercultuur voor worst

Een startercultuur is essentieel bij zelf worst maken en dan met name bij producten die niet gegaard worden. Bij het bewerken van rauw vlees is altijd een risico op bacteriegroei. Normaal gesproken kan je rauw vlees maximaal 2 dagen bewaren. Dankzij een gecontroleerd verzuringsproces kun je de houdbaarheid aanzienlijk verlengen.
Startercultuur voor droge worst, fuet en ander vlees

De verzuring van vlees opstarten

Met behulp van de startercultuur kun je het rijpingsproces opstarten. Het rijpingsproces is een biochemisch proces waarbij goede bacteriën de zuurgraad van het vlees verlagen. Rauw vlees heeft een PH-waarde van 7. Het verzuringsproces verlaagt de PH tot 5-6. Naast het veranderen van de PH-waarde, geeft de startercultuur het vlees een betere smaak en kleurstabiliteit.

Hoe gebruik ik startercultuur?

De startercultuur komt in poedervorm, je mixt het eenvoudig door je recept. De bacteriën hebben suikers nodig als brandstof. Combineer je startercultuur daarom altijd met dextrose. Controleer de verpakking goed, want sommige starterculturen bevatten al dextrose. Het wordt geadviseerd om ook colorozozout (pekelzout, kleurzout, slagerszout) te gebruiken.
Wat is startercultuur?

Startercultuur
5 gram per kilo vlees

Waar koop ik startercultuur voor worst

Dextrose
2 gram per kilo vlees

Gebruik startercultuur met colorozozout

Colorozozout
20 gram per kilo vlees

✅ Wat is startercultuur?

Een startercultuur is een verzameling bacteriën die het verzuringsproces van vlees sneller opstarten. Het verzuringsproces verlaagt de PH van vlees, wat de houdbaarheid verbetert.

✅ Waar koop ik startercultuur voor vlees?

Startercultuur ligt niet in iedere supermarkt. Startercultuur is verkrijgbaar bij de betere slager of eenvoudig online te bestellen.

✅ Hoeveel startercultuur moet ik toevoegen aan mijn recept?

Dat verschilt per recept, maar 5 gram startercultuur per 1 kilo vlees is een goede vuistregel.