Startercultuur voor worst

Een startercultuur is essentieel bij zelf worst maken en dan met name bij producten die niet gegaard worden. Bij het bewerken van rauw vlees is altijd een risico op bacteriegroei. Normaal gesproken kan je rauw vlees maximaal 2 dagen bewaren. Dankzij een gecontroleerd verzuringsproces kun je de houdbaarheid aanzienlijk verlengen.
Startercultuur voor droge worst, fuet en ander vlees

De verzuring van vlees opstarten

Met behulp van de startercultuur kun je het rijpingsproces opstarten. Het rijpingsproces is een biochemisch proces waarbij goede bacteriën de zuurgraad van het vlees verlagen. Rauw vlees heeft een PH-waarde van 7. Het verzuringsproces verlaagt de PH tot 5-6. Naast het veranderen van de PH-waarde, geeft de startercultuur het vlees een betere smaak en kleurstabiliteit.

Hoe gebruik ik startercultuur?

De startercultuur komt in poedervorm, je mixt het eenvoudig door je recept. De bacteriën hebben suikers nodig als brandstof. Combineer je startercultuur daarom altijd met dextrose. Controleer de verpakking goed, want sommige starterculturen bevatten al dextrose. Het wordt geadviseerd om ook colorozozout (pekelzout, kleurzout, slagerszout) te gebruiken.
Wat is startercultuur?

Startercultuur
5 gram per kilo vlees

Waar koop ik startercultuur voor worst

Dextrose
2 gram per kilo vlees

Gebruik startercultuur met colorozozout

Colorozozout
20 gram per kilo vlees

✅ Wat is startercultuur?

Een startercultuur is een verzameling bacteriën die het verzuringsproces van vlees sneller opstarten. Het verzuringsproces verlaagt de PH van vlees, wat de houdbaarheid verbetert.

✅ Waar koop ik startercultuur voor vlees?

Startercultuur ligt niet in iedere supermarkt. Startercultuur is verkrijgbaar bij de betere slager of eenvoudig online te bestellen.

✅ Hoeveel startercultuur moet ik toevoegen aan mijn recept?

Dat verschilt per recept, maar 5 gram startercultuur per 1 kilo vlees is een goede vuistregel.

Darm kopen voor worst maken

Iedere worst wordt omhuld door een natuurlijke darm of kunstdarm. De darm beeft de worst zijn kenmerkende vorm. Maar weinig mensen beseffen dat het ‘velletje’ …

Zelf worst roken

Roken is een eeuwenoude manier om de houdbaarheid van vlees of vis te verbeteren. Bij het roken van vlees ontstaan stoffen met een bacteriedodende werking. Daarnaast geeft de rook het …
worst maken met een machine

Zelf worst maken machine

Zelf worst maken blijft een uitdaging. Dit zit hem vooral in het vullen van de darm. Natuurdarmen zijn glibberig en met de hand moeilijk te …

Waar koop ik colorozozout?

Colorozozout wordt vaak gebruikt binnen de wereld van charcuterie. Het zout heeft een conserverende werking op vleesproducten. Het gebruik van colorozozout verbetert de houdbaarheid van …
Startercultuur kopen voor droge worst

Startercultuur voor worst

Een startercultuur is essentieel bij zelf worst maken en dan met name bij producten die niet gegaard worden. Bij het bewerken van rauw vlees is …
Waar kan ik vloeibaar rookaroma kopen?

Waar liquid smoke kopen?

Liquid smoke is in Nederland beter bekend onder de naam vloeibaar rookararoma. Liquid smoke is dus een vloeibaar middel dat direct een rooksmaak aan voedsel …